MONTENEGRÓ BŰVÖLETÉBEN

Időpont: 2022.07.27 - 2022.08.04
1. nap: A hajnali órákban indulás a Székelyudvarhely – Szeben – Arad – Szeged - szabadka útvonalon. Több kisebb pihenőt követően érkezünk Szegedre, ahol rövid, kulturális sétát teszünk a városközpontban. A késő délutáni órákban érkezés szabadkára. Szállás.
 
2. nap: Reggeli. Megkezdjük utazásunkat a Fekete hegyek országába. A 2006-ban függetlenné vált Montenegró Európa egyik legfiatalabb állama - bár a X. században, mint Duklja fejedelemség már fennállt –számtalan csodálatos látnivalóval vár ránk. Útközben megtekintjük az 1938-40 között épült Tara hidat, ahonnan lélegzetelállító kilátásban lehet részünk a vad és fenséges Tara folyóra, mely Európa legmélyebb kanyonjáról ismert. A Tara-Kanyon Európa leghosszabb kanyonja (78 km), mélysége eléri az 1300 métert is. A kanyon a Durmitor Nemzeti Parkban található, mely az UNESCO listáján, mint a Világörökség része szerepel. Az ország leghosszabb folyójának, a Tarának lenyűgöző szurdokvölgyét, Montenegró szíveként is emlegetik. Fotószünetünk után folytatjuk az utunkat és az esti órákban érkezés Niksic környékére. Szállás.
 
3. nap: Reggelink elfogyasztása után, folytatjuk utazásunkat az ország legszebb vidéke, a Kotori-öböl felé. A tengerpart kulturális felderítése következik: hajózás Európa legdélebbi fjordjában, a Kotori-öbölben. Rövid séta Perast festői kisvárosában, majd hajóra szállunk és a Boka Kotorska, azaz a Kotori-öböl szépségeivel ismerkedünk. Először a Szirti Madonna szigetet keressük fel, mely egy hajóroncsokra épült mesterséges sziget. Jelenleg katolikus zarándokhely, temploma és múzeuma egyedülálló kincsek tárháza, melyet a világ minden tájáról hajósok hordtak össze. A sziget létrejöttéhez számos legenda fűződik. A legismertebb szerint a perasti halászok itt akadtak csodálatos körülmények között Szűz Mária ikonjára, ezért emeltek ezen a helyen templomot 1630-ban. Programunk Kotor városának felfedezésével folytatódik. Kotor az ország egyik legszebb városa. Helyileg a Kotor-öböl legvégén az Orjen és a Lovcen hegyek lábainál fekszik. Óvárosán nem fogott a hosszú évszázadok történelme, szinte érintetlen állapotában maradt meg. A hegyek védelmét élvező fallakkal körülvett ősi tengerparti és kulturális központ évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi csomópont volt. Séta a hangulatos óvárosban, ahol megtekintjük a régi kikötőt, láthatjuk a kiváló állapotban megmaradt városfalakat, valamint a főteret - a Fegyverek terét-, a Szent Lukács templomot és a Szent Trifun Székesegyház épületét is. A városközpont a kis tereivel, kanyargós utcácskáival 1979 óta a Világörökség része, a Kotori-öböllel együtt. Esti érkezés a Budva városában található szállásra.
 
4. nap: Reggeli. Szabadprogram, pihenés a tengerparton. Sport és szórakozási lehetőségek várnak ránk a több kilométer hosszú partszakaszon. Az esti órákban séta Budva hangulatos óvárosában,  amely egy félszigetre épült, és ahol a luxus-jachtkikötő is található. A montenegrói tengerpart fővárosa, az Adria egyik legrégebbi települése. A városfalról, a városra és a tengerpartra nyíló fantasztikus panoráma megtekintése után visszatérés a szállásra. Szállás Budván.
 
5. nap: Reggeli. Szabadprogram, egész napos kikapcsolódás és pihenés a tengerparton. Akik szeretnék, azokkal Montenegró belső, szárazföldi világának felfedezésére indulunk. Cetinje, a történelmi főváros felkeresése, ahol Nikola király palotája is található. A Szerb kolostor, a főtér és a város hegyvidéki hangulata páratlan élmény mindenkinek. Látogatásunk után sonkakóstoló egy közel 200 éve működő út menti vendéglőben a szerpentinek közt a Lovcen Nemzeti Parkban. A füstölőben a híres Lozát (szőlőpálinka) kóstoljuk meg, majd a sonkát és a frissen sült kenyeret mézborral öblítjük le. A közelben található a legnagyobb montenegrói dinasztia fiának, II. Petar Petrovicnak a mauzóleuma, ahol a lovceni sasok őrzik az államfő és költő örök álmát. A délutáni órákban visszaérkezés a szállodába. Szabadprogram. Szállás Budván.
 
6. nap: Reggeli. Szabadprogram, pihenés a tengerparton vagy fakultatív kirándulási lehetőség a Szkadári-tó festői vidékére, mely a Balkán legnagyobb tava. Úti célunk az egyik legnagyobb édesvízi mocsárvidék, amely Európában az utolsó élőhelye a pelikánoknak, de ugyanakkor a legnagyobb madár rezervátum és a legnagyobb természeti kincs Montenegróban. A tó északi részén lévő folyókanyarulat az ország egyik legtöbbet fényképezett természeti látványossága. A Szkadári-tó nádas, ingoványos szigetei között található Nemzeti Park, a középkori önálló Montenegrót, a Crnojevićek világát idézi fel számunkra. Látogatás Rijeka Crnojevića-ban, mely a Szkadári-tó egyik szegletében található apró folyóvölgyi település. Hangulata egyedülálló, mintha egy igazi mesevilág közepébe csöppennénk bele. Az itt látható kőhíd örök emléket állít a harcias nép törökök felé mutatott ellenállásának. A város a XIX. és a XX. század közt a legnagyobb montenegrói kikötő és vezető kereskedelmi központ volt. Sétahajózás, fürdési lehetőség, majd ismerkedés a tó központjaként ismert Virpazar, bájos kis településével. A késő délutáni órákban visszatérés a szállodába. Szállás Budván.
 
7. nap: Reggeli, majd búcsút veszünk a festői Montenegró égig érő sötét hegyeitől és megkezdjük utazásunkat Montenegró fővárosába, Podgoricába. Mielőtt elérjük Podgoricát, látogatást teszünk az 1897-ben alapított Dajbabe kolostorba, amely Montenegró egyetlen földbe vájt temploma. Beérve a fővárosba, megnézzük a Milleneumi hídat, és a város szimbólumának számító Óratornyot. Folytatjuk az utazást, majd a délutáni órákban érkezés Zlatibor környékére, ahol kihasználjuk a szálloda nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket. Szállás.
 
8. nap: Reggeli. Indulás a Zlatibor – Belgrád – Szabadka útvonalon. Pihenőt tartunk Szerbia fővárosában, Belgrádban, ahol megnézzük a nándorfehérvári várat, amely egykoron útját állta az Európába igyekvő török csapatoknak. A várból csodálatos kilátás nyílik a Duna és a Száva folyók találkozására. Rövid séta Belgrád központjában, majd folytatjuk az utazást Szabadkára. Az esti órákban érkezés Szabadkára, ahol a szállás elfoglalása után sétát teszünk a központban. Szállás.
 
9. nap: Reggeli. Utazás hazafelé a Szabadka – Szeged – Gyula – Déva – Székelyudvarhely útvonalon. Pihenőt tartunk Gyulán, ahol pár órás fürdőzésre kerül sor, vagy alternatív programként a gyulai vár meglátogatására kerül sor. A késő esti órákban érkezés haza Székelyudvarhelyre.
 
Időpont: 2022. július 27-augusztus 4.
 
Ár: 775 EUR
 
Jelentkezési határidő: 2022. február 15.
 

további ajánlatok