KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS ALBÁNIÁBAN - ÉSZAK MACEDÓNIÁBAN - KOSZOVÓBAN

Időpont: 2023.07.21 - 2023.07.29 Lejárt ajánlat
1. nap: A hajnali órákban indulás a Székelyudvarhely - Szeben – Déva – Vaskapu – Nis útvonalon. Több kisebb pihenőt követően, a délutáni órákban érkezés Szerbia második legnagyobb városába, Nisbe. Sétát teszünk a műemlékekben rendkívül gazdag városban és feltérképezzük a római, a török és a modern időkre vonatkozó fontosabb látnivalókat. Szállás Nis-ben.
 
2. nap: Reggeli után utazás, majd átkelés Macedóniába. Elsőként a szépséges Matka-kanyont nézzük meg, ahol a Treska partján kellemes sétát teszünk Szent András kolostorig illetve a hangulatos étteremig, amelynek teraszáról csodás kilátás nyílik. Ezután a főváros felé vesszük utunkat. Szkopje olyan, mint egy színház: hatalmas díszletek fogadnak bennünket: szobrok, szökőkutak és monumentális épületek nyújtanak furcsa látványt. Szállás Szkopje-ben.
 
3. nap: Reggeli után a mediterrán tópart a cél, ezért indulás Ohridba, az Unesco Világörökség legrégibb macedón helyszínére. Sétát teszünk az óvárosban, bejárjuk a gazdag kézművesek által épített utcákat, majd csónakázunk a világ harmadik legöregebb taván. Végezetül a Szent Naum kolostort keressük fel, majd a a város legjobb strandja vár bennünket egy csobbanásra. Szállás Ohrid-ban.
 
4. nap: Reggeli. Rövid utazást követően belépünk Albániába, a sokszázezer bunker országába. A változatos, főleg hegyek uralta tájban érkezünk az ezerablakú városba, Beratba, ahol megtekintjük a várat, benne az Onufri múzeumot és a Mária székesegyházat. Egy kiadós sétával bejárjuk Albánia egyetlen lakott erődítését, majd az Osum folyó partjáról lefotózzuk a híres ablakos várost, amit az Unesco Világörökség is a magáénak tud. Folytatjuk utunkat a Jón-tenger partján fekvő festői kisvárosba, Saranda-ba. Szállás.
 
5. nap: Reggeli. Egész napos pihenés és kikapcsolódás Saranda csodálatos tengerpartján.
Alternatív programlehetőség: Utazás Gjirokastraba, ahol Albánia egyik legrégebbi várát csodálhatjuk meg az ódon kőváros házai fölött. A város szintén az Unesco Világörökség részét képezi, Néprajzi Múzeuma pedig Enver Hodzsa szülőházában lett berendezve. A kőből épült város utcáin az albán népművészet dinamikus színben lüktető, rusztikus tárgyai kínálják magukat, miközben a burek illata keveredik a frissen készült kávé aromájával. Ezt követően indulunk Butrintibe, hogy egy újabb albániai csodával ismerkedjünk: a legértékesebb régészeti feltárás a tenger partján, hatalmas területen sorakoztatja fel időben sokezer éves értékeit. Páratlan látnivalók az ókorból és a bizánci időkből. Visszatérés Saranda-ba. Szállás.
 
6. nap: Reggeli. Egész napos pihenés és kikapcsolódás Saranda csodálatos tengerpartján.
Alternatív programlehetőség: Komppal (külön fizetendő a kompjegy) átkelünk Görögországba, Korfu szigetére, ahol elsőként az Unesco Világörökség védelme alatt álló Korfu (Kerkyra) óvárosát sétáljuk be (történelmi velencei házak, Georgios Theotokis szobor, Régi erőd, Óvárosháza, Jón Parlament, Szent György templom stb.), majd ezt követően szabadprogram keretében tölthetjük el a városban vagy a tengerparton a rendelkezésre álló időt. Visszatérés Saranda-ba. Szállás.
 
7. nap: Reggeli. Észak felé indulva betérünk Albánia fővárosába. A belvárost a Szkander bég tér határozza meg, ahol a hatalmas Szkander lovasszobron kívül a kormányzati hivatalokat, az egyetem épületeit és a legjelentősebb szakrális létesítményeket lehet megtekinteni. Ezt követően Kruja városába utazunk, ahol az V-ik századi gyökerekkel rendelkező várat tekintjük meg. A várban további kiállítások is meg lehet tekinteni, köztük a híres Kastrioti család történetét bemutató kiállítást is. Napunkat az Adria partján fekvő Durresben zárjuk. Szállás.
 
8. nap: Reggeli, majd rövid séta az illír gyökerű Durresben. Ezt követően belépünk Koszovóba, ahol az egyik legérdekesebb kisvárosába, a törökös, bazáros, minaretes Prizrenbe látogatunk el. (Persze csak akkor, ha addig nem lesz itt fegyveres összetűzés a helyiek közt.) Koszovói kitérőnk után Leskovac-ba tartunk, amely a jó balkáni ételek fesztiváljáról híressé vált délszerb város. Könnyű séta a városban. Szabadprogram. Szállás Leskovac-ba.
 
9. nap: Reggeli. Indulás hazafelé a Nis – Zajecar - Vaskapu – Déva – Szeben – Székelyudvarhely útvonalon. Zajecartól rövid kitérőt teszünk Gamzigradbav, a Felix Romuliana római komplexum romjaihoz. A IV. század elejére datált császári rezidencia 2007 óta a Világörökség részét képezi . Folytatjuk az utazást hazafelé és több kisebb pihenő után a késő esti órákban érkezés Székelyudvarhelyre.
 
Ár: 850 EUR
 
Jelentkezési határidő: 2023. február 15.
 
 

további ajánlatok