CSILLAGTÚRÁK AZ ISZTRIAI-FÉLSZIGETEN

Időpont: 2022.08.23 - 2022.08.30
1. nap: A reggeli órákban indulás a Székelyudvarhely – Nagyvárad – Gödöllő – Budapest útvonalon. Több kisebb pihenőt követően érkezünk Gödöllőre, ahol a Grassalkovich kastélyt látogatjuk meg. Ezt követően folytatjuk az utat Budapestre. Szállás.
 
2. nap: Reggeli. Utazás a Budapest - Siófok – Nagykanizsa – Letenye – Varasd – Zágráb - Opatija útvonalon. Pihenőt tartunk Horvátország fővárosában, Zágrábban, ahol rövid városi séta keretében szemügyre vesszük az óváros legfőbb nevezetességeit (Jellasics tér, Katedrális, Szent Márk tér és templom stb.). Folytatjuk az utazást és az esti órákban érkezés az Isztriai félsziget egyik legpatinásabb üdülővárosába, Opatijába. Szállás Opatijában a 4*-os tengerparti Grand Hotel Adriatic szállodában, ahol öt éjszakát fogunk eltölteni.  
 
3. nap: Reggeli. A délelőtti órákban kikapcsolódás a szálloda medencéjében vagy a tengerparton. Kora délután látogatás a közeli Fiume (Rijeka) városába, amely Horvátország legnagyobb kikötője, tengerparti kapuja. Az egykori soknemzetiségű város 1918-ig Magyarországhoz tartozott, akkor élte egyik virágkorát. A városnézést a kikötőben kezdjük, ahol sétálgathatunk az egykori „Mária Terézia hullámtörőn” (Molo Lungo), majd a város főutcájának, a Korzónak (egykor Kossuth Lajos utca) a legszebb épületeit csodáljuk meg, köztük a szecessziós Óratornyot is. Szabadprogram a Korzón. Sétánkat a barokk stílusú Szent Vitus katedrális és az 1885-ben megépített színház megtekintésével zárjuk. Visszatérés Opatijába, ahol teszünk egy sétát a Lungomare tengerparti sétányon, megtekintjük a Villa Angiolina csodálatos kertjeit, felkeressük a „Horvát hírességek falát” és fényképet készítünk a város szimbólumának tartott, „a Lány Sirállyal” nevet viselő szobornál. Visszatérés a szállodába, ahol a nap hátralevő részét kikapcsolódással tölthetjük. Szállás.
 
4. nap: Reggeli. Indulás az Isztriai-félsziget nyugati partvidékére, ahol elsőként Rovinj városába teszünk látogatást, amelynek sikátoros középkori óvárosa a legszebbek közé tartozik Horvátországban. Lehetőség nyílik felmenni a félsziget legmagasabb pontján álló Szent Euphémia-templom harangtornyába is, ahonnan meseszép körpanoráma nyílik a városra és a tengerre. Folytatjuk az utat Porec irányába, de pihenőt tartunk a Limski-fjordnál, amely 9 km mélyen nyúlik a szárazföld belsejébe. Ezt követően érkezünk Porec-be, ahol a legfontosabb látnivalót az Unesco Világörökség részét képező Euphrasius-bazilika csodálatos mozaikjai jelentik. Szabadprogram Porec-ben, majd visszautazás Opatijába, ahol a délutáni órákat tengerparti pihenéssel lehet tölteni. Szállás.
 
5. nap: Reggeli. A délelőtti órákban látogatás az Isztriai-félsziget legnagyobb városába, Pulába, amely egykoron az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadikikötője volt. Az óvárosban több római kori műemlék is található, melyek közül kiemelkedik a kiváló állapotban megmaradt amfiteátrum, amely látogatásunk fő célpontját is jelenti. A városnézés után rövid szabadidő, majd indulás vissza Opatijába. A nap hátralevő részét tengerparti pihenéssel töltjük. Szállás.
 
6. nap: Reggeli. Egész napos pihenés és kikapcsolódás a tengerparton vagy fakultatív hajókiránduláson (30 euró/fő) vehetünk részt. A hajó Rabac kikötőjéből indul, így a Kvarner-öböl szépségeit a vízről is megcsodálhatjuk. Elsőként egy hófehér köves strandon kötünk ki, ahol megmártózhatunk a kristálytiszta tengervízben. Fürdésünk alatt a hajón elkészül a „halebéd”, amelyet felszállás után fogyasztunk el, miközben Cres szigete felé hajózunk. Egy órás hajózást követően érkezünk meg Cres kikötőjébe, ahol rövid városnézés következik. Az ódon város a sziget központja is egyben, ahol valaha hajógyár működött, ma azonban az olajfák jelentik a legtöbb munkát. A szigeten van a horvát állam Tengerkutató Központja is, ahol folyamatosan az Adria élővilágát vizsgálják, kutatják. Ők tartják számon azt a pár száz delfint is, akiknek a fő mozgásterülete itt van a térségben. A városnézés után szabadprogram következik, majd visszaindulunk Rabac-ba. Miközben visszafelé hajózunk, a kapitány távcsővel lesi a vízi barátaink felbukkanását, így remélhetőleg láthatjuk is, majd őket. Közben megszólal a zene és a fedélzeten akár táncra is perdülhetünk, hiszen a nap felejthetetlen élményeit így is gazdagíthatjuk. Mielőtt elhagyjuk Isztria keleti partját, benézünk egy középkori városkába, Labinba, ahol a "velencei oroszlán" vár bennünket számtalan történetével. A kora esti órákban érkezünk vissza Opatijába. Szállás.
 
7. nap: Reggeli. Utazás az Opatija – Zágráb – Siófok – Budapest útvonalon, de pihenőt tartunk Máriabesztercén, Horvátország legjelentősebb zarándokhelyén, ahol megtekintjük az 1878 – 1883 között épült „Szűzanya Bazilikát” és a szentélyben lévő gótikus kegyszobrot, amely az 1500-as évekből származik. Folytatjuk az utazást és az esti órákban érkezés Budapestre. Szállás.
 
8. nap: Reggeli. Indulás hazafelé a Budapest – Debrecen – Nagyvárad – Székelyudvarhely útvonalon, de pihenőt tartunk Hajdúszoboszlón, ahol pár órás fürdőzésre kerül sor. Az esti órákban érkezés Székelyudvarhelyre.
 
Időpont: 2022. augusztus 23-30.
 
Ár: 735 EUR
 
Jelentkezési határidő: 2022. február 15.
 

további ajánlatok