CIPRUS (KULTÚRA ÉS ÜDÜLÉS APHRODITÉ SZIGETÉN)

Időpont: 2019.06.14 - 2019.06.21 Lejárt ajánlat
1.nap: Indulás a kolozsvári repülőtérre, ahonnan repülés Larnaca-ba. Érkezés után (15.35 ) transzfer az Ayia Napa fürdővárosban található 4*-os szállodába. A szállás elfoglalása után pihenés és kikapcsolódás a szálloda medencéiben vagy a tengerparton. Vacsora. Szállás.
 
2.nap: Reggeli. Egész nap szabadprogram. A szálloda által kínált pihenési és szórakozási lehetőségek illetve tengerparti kikapcsolódás. Vacsora. Szállás.
 
Fakultatív program: A délutáni órákban kirándulás Szalamiszba, melynek neve Homérosszal is összefonódott, hiszen lehetséges szülővárosaként jegyzik. Jó állapotban megmaradt emlékei – a tornacsarnok, a színház és egyéb római épületek – bepillantást engednek egy lenyűgöző korszak letűnt világába. Kirándulásunkat a Szent Barnabás-kolostor megtekintésével zárjuk, amely emléket állít a ciprusi ortodox egyház megalapítójának.
 
3.nap: Reggeli. Egésznapos kirándulás a sziget déli részén. Első megállónk a legnagyobb tengerparti város Limasszol, ahol rövid sétát teszünk az óvárosban, majd egy ókori városba, Kurionba látogatunk, ahol a görög- római színházat és a közfürdőt tekintjük meg. Utazás Pafosz városába, amely 2017-ben Európa Kultúrális Fővárosa volt, és 1986 óta az UNESCO Világörökség része. Itt a világhírű római mozaikokat tekintjük meg a Dionyssos villában, az Eonas házban és a Tészeus villában. Szabadidő a hangulatos kikötőben, majd elsétálunk Pál oszlopához, ahol 45-ben megkorbácsolták az apostolt. Ezután keresztelkedik meg Sergio Paolo és így lesz Ciprus Európa első keresztény országa. Itt épült meg a sziget legnagyobbb (7 hajós) őskeresztény bazilikája is az Ayia Kyriaki. Visszafele menet megállunk azon a mitikus helyen, ahol Aphrodité a szépség és a szerelem istennője kikelt a habokból. Fürdési lehetőség, hiszen a hagyomány úgy tartja, hogy aki a sziklát körül ússza az örökké szép, fiatal és szerelmes marad. Visszatérés a szállásra. Relax a hotelben. Vacsora. Szállás.
 
4.nap: Reggeli. Egész nap szabadprogram. A szálloda által kínált pihenési és szórakozási lehetőségek illetve tengerparti kikapcsolódás. Vacsora. Szállás.
 
5.nap: : Reggeli. Egésznapos kirándulást teszünk Ciprus északi részében. Az utunkat Nikózia külső városrészének átszelésével kezdjük és az első megállónk Szent Hilarion vára, amely eredetileg bizánci vár volt és a keresztesek építették át a XIII. sz.-ban. Még Walt Disneyt is megihlette a vár, ahonnan a kilátás lélegzetelállító. Ezután következik a festői helyen épült Bellapaiszi kolostor a, „lustaság fájával”, majd Kyrenia, amely a keleti térség leghangulatosabb XV.sz-i kikötője a régi szállásokkal és fogadókkal. Megtekintjük a Földközi Tenger egyik legjelentősebb erődjét, ahol a világ legrégebbi teherszállító hajójának a roncsa van kiállítva a rakománnyal együtt. Szabadidő a „török bazárban”. Utunkat a Pentedaktilos hegység átszelésével folytatjuk és rövid utazás után megérkezünk Famagusztába, a városba, amely a XIII.sz-ban a legjelentősebb kikötővárosa volt a térségnek. Az óvárosban, ahol Othello története is játszódott, megtekintjük a Szent Miklós katedrálist, amely a XVI.sz-ban át lett alakítva muzulmán imádkozóhellyé. A kirándulást a sziget legszomorúbb érdekességével zárjuk a ,,Holt Várossal,, amely 1974 óta ott áll lakatlanul! Visszatérés a szállodába. Vacsora. Szállás.
 
6.nap: Reggeli. Félnapos kirándulást teszünk Nikóziába. Érkezés után buszos városnézést teszünk a Velencei falrendszer mentén, látva a Pafosz és a Famaguszta kapukat illetve a bástyákat, amelyek a XVI. század elején épültek. Rövid séta a Laiki Yitonian-, az óvárosi szűk kis sikátorokban, ahol megismerkedünk a helyi kézimunkákkal és az ezüstművességgel. Ezután átsétálunk a semleges zónán és a főváros északi részén meglátogatjuk a Karavánszerályt, a régi török vendégfogadót, majd megtekintjük az Ayia Sofiát, a katedrálist, amely ma mecsetként működik. Visszatérés a szállodába. Kikapcsolódás a szállodában vagy a tengerparton. Vacsora. Szállás.
 
7.nap: Reggeli. Egész nap szabadprogram. A szálloda által kínált pihenési és szórakozási lehetőségek illetve tengerparti kikapcsolódás. Vacsora. Szállás. Alternatív program: Félnapos fakultatív hajókirándulás a Discovery hajóval. A hajó az Ayia Napai kikötőből indul. Rövid megálló a Szerelmesek Hídjánál, majd a Tengerparti Barlangok és a Templomok Oszlopcsarnokának az érintése után, megkerüli a Cape Greco fokot. Végighalad a Protaraszi strandszakaszon, érinti a Fügefa Öbölt, majd lehorgonyoz a Semleges Zónánál, ahonnan távolról látható a Holt Város. A hajó 2-3 alkalommal is kiköt (20-30 perc) a fent említett festői öblökben így alkalom nyílik a sziget legszebb helyein megmártozni a tengerben és úszni a habokban. Ebéd a hajón. (A fakultatív kirándulás ára: 33 euró)
 
8.nap: Reggeli. Indulás Larnaca-ba, ahol a belváros nevezetességeit vesszük szemügyre, majd a repülő indulásáig szabadprogram. Transzfer a repülőtérre, majd repülés Kolozsvárra (16.10), ahonnan autóbusszal hazaindulás Székelyudvarhelyre.
 
Megjegyzés: Mivel a szállás ugyanabban a szállodában lesz minden nap, ezért a kirándulásokon való részvétel nem kötelező, mindenki szabadon eldöntheti, hogy részt vesz-e valamelyik kiránduláson vagy pedig a szálloda és a tengerpart nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket választja!
 
Időpont: 2019. június 14-21.
 
Ár: 985 euro
 
Jelentkezési határidő: 2019. január 15.
 

további ajánlatok