BARANGOLÁS MÁRAMAROS ÉS BUKOVINA KÖZÖTT

Időpont: 2021.09.24 - 2021.09.26 Lejárt ajánlat
1. nap: Reggel 8 órakor indulás Székelyudvarhelyről, majd a Sóvidéket elhagyva, az első megállónk, a Maros völgyében lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy az erdélyi nemesség kedvelte a Maros völgyét, hiszen a kastélyok és úri lakok, füzért alkotnak a völgyben. Csoportunkkal Marosvécsre érkezünk, ahol a Kemény-kastélyt látogatjuk meg. Itt álmodta meg és hozta létre a két világháború között, báró Kemény János az Erdélyi Helikont, azt az írószövetséget, amelynek tagja volt többek között Kós Károly, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Bánffy Miklós, Gulácsy Irén vagy Tamási Áron is. A Mezőség peremén utazva, észak fele fordulunk és a késő délutáni órákban érkezünk Koltóra, ahol még mindig „nyílnak a völgyben a kerti virágok”, de ahol a felújított Teleki-kastélyt is megtekintjük. Szállás Nagybánya környékén.
 
2. nap: Reggeli. Indulás Máramarosszigetre, amely a Tisza és Iza folyók által közre zárt szigeten épült, és amely Juhász Gyula véleménye szerint a „kelet bazárja”. Sajnos a várost nem a nemzeti sokszínűség tette híressé, hanem az, hogy itt volt a politikai foglyok hírhedt börtöne. Ana Blandiana és Romulus Rusan szorgalmazásával a börtönt átalakították múzeummá, a kommunista áldozatok emlékére.  A „Börtön Múzeum” megtekintése után, egy rövid városi séta és szabadidős program következik, majd a Falumúzeumot barangoljuk be, amely felér egy időutazással is. Bájos parasztportái, fakapui, huncut faszerkezetei a máramarosi ember leleményességéről árulkodnak. Az Iza folyó völgyében számtalan fatemplom van és a hagyományt követve építenek (szinte falunkként) újakat is. A famegmunkálás egyik legszebb példája a Barcánfalvi kolostor, melyet mi is meglátogatunk, majd ezt követően érkezünk meg a Radnai-havasok lábánál levő szállásra.
 
3. nap: A reggeli után a Radnai-havasok szépségeivel igyekszünk megismerkedni, ahol többek között Románia egyik legszebb vízesése is található. Kb. 18 perc libegőzés után, egy oda-vissza 60 perces, könnyed túra vár ránk, a Lóhavas-vízesésig. Ezt követően „felgurulunk” a Prislop- hágóra és panoráma szünetet tarunk, majd Erdélytől búcsút véve, egy festői útszakaszon átkelve, Bukovinába érkezünk. Bukovinában, az utóbbi évtizedben építették ki az „írott tojás útját” is, amelynek egyik állomása Ciocanesti, ahol évente rendezik meg a tojásdíszítő versenyt, a kb. 200 résztvevő számára. Az „Írott Tojás Múzeum”-ban, megcsodáljuk a szép, színes, tradicionális mintájú tojás gyűjteményt, valamint más népi tárgyakat is, majd a Borgói–hágón át, visszatérünk Erdélybe. A kora-esti órákban érkezés Székelyudvarhelyre.
 
Időpont: 2021. szeptember 24-26.
 
Ár: 599 RON
 
Jelentkezési határidő: 2021. február 28.
 

további ajánlatok