BARANGOLÁS A MAROS ÉS A KŐRÖSÖK VIDÉKÉN

Időpont: 2021.07.30 - 2021.08.01 Lejárt ajánlat
1. nap: A déli órákban indulunk Székelyudvarhelyről és első állomásunk a Segesvár közelében levő Keresd lesz, ahol az Erdélyben ritkának számító reneszánsz kastélyt tekintjük meg. A keresdi Bethlen kastélyt, Bethlen Anikó grófnő igényelte vissza, aki a kifosztott, sok vihart átélt kastélyt, végül is 2014-ben, a Déva Szent Ferenc alapítványnak adta bérbe.  A kastélylátogatás után, folytatjuk az utat és sétát teszünk Szászmedgyes központjában, abban a városban, amelyet nevezhetnénk az országgyűlések és a céhek városának is, hiszen az idők folyamán 21 országgyűlést tartottak a településen, és már 1698-ban 33 céhnek adott otthont. Nagymúltú és mozgalmas városról árulkodik a felújított, várfallal övezett, érintetlen óváros, melynek időtálló házai hirdetik a szászok igényességét és gazdagságát. Ezt követően Bánpatakra tartunk, ahol az I Giardini di Zoe kertet sétáljuk be, ahol egy olasz milliomos, egy falatnyi Toszkánát álmodott meg és hozott létre, az Erdélyi-szigethegység lábánál, a Maros völgyében. Szállás Déva környékén.
 
2. nap: Reggeli. Indulás Aradra, ahol a tizenhárom vértanúra emlékezve, előbb tiszteletünket tesszük a Szabadság-szobornál, majd a városi séta keretében megismerkedünk a múlt század elején hódító magyar szecesszióval, melynek jellemzőit számos központi épület viseli magán. A séta során láthatjuk a Városháza épületét is, amely Románia legszebb városháza címével is büszkélkedhet. A felújított Kultúrpalota, a Neumann-palota, a színház és a templomok, a város gyors fejlődéséről, illetve a monarchiabeli mozgalmas múltjáról árulkodnak. Látogatás a Helytörténeti múzeumba, amelynek leginkább a Szépművészeti részlege érdemel különös figyelmet.  Aradi programunkat egy főhajtással fejezzük be, a vesztőhely közelében állított obeliszknél. A Maros vidékét elhagyva, a Körösök vidékének egyik fontos településére, Nagyszalontára érkezünk, ahol a „Csonka toronyban” berendezett múzeumban, annak az Arany Jánosnak az irodalmi munkásságába és mindennapi életébe tekinthetünk bele, aki versei által „kiérdemelte” Petőfi barátságát, és aki a város legjelentősebb szülöttje is. Sétát teszünk a költő szülőházához, majd a délutáni órákban érkezünk Nagyváradra. Kulturális séta a magyar szecessziót hirdető Körös-parti városban, amely olyan hírességeket adott a világnak, mint Ady Endre, Dajka Margit, Pázmány Péter, Szigligeti Ede stb. Megcsodáljuk a város számos palotáját, a Színházat, a Városházát, a Holnaposok szoborcsoportot, illetve meglátogatjuk a felújított Püspöki palotát és a székesegyházat. Ezt követően szabad program a sétáló utcában. Szállás Nagyváradon.
 
3. nap: Reggeli. Indulás a csucsai Boncza kastélyhoz, ahol egyrészt a magyar kormány támogatásával berendezett Ady-Csinszka emlékszobákat nézzük meg, valamint az Octavian Goga nevével fémjelzett egykori román arisztokrácia életstílusát is megismerhetjük. Folytatva az utat megállót iktatunk be Magyarlónán, ahol a helyi református templom kazettásmennyezetét vesszük szemügyre. Indulás haza a Magyarlóna – Kolozsvár – Székelyudvarhely útvonalon.
 
Időpont: 2021. július 30 - augusztus 1.
 
Ár: 599 RON
 
Jelentkezési határidő: 2021. február 28.
 

további ajánlatok