BÁNYAVÁROSOK ÉS MESÉS VÁRAK A FELVIDÉKEN

Időpont: 2024.05.09 - 2024.05.14 Lejárt ajánlat
1. nap: Indulás a hajnali órákban a Székelyudvarhely – Nagyvárad – Szolnok – Budapest útvonalon. A délutáni órákban érkezés Budapestre, majd a szállás elfoglalása után, fakultatív programként egy színházi előadás megtekintése Budapest valamelyik színházában. Szállás.
 
2. nap: Reggeli. Elindulunk északi irányba és a határt átlépve Ipolyságnál kezdjük a Felvidék feltérképezését. Első állomásunk Szentantal település lesz, ahol megtekintjük a XVIII. században épített Koháry-Coburg-kastélyt. A látogatás során megismerhetjük a Koháryak és a Coburgok történetét, illetve láthatjuk a XVII.-XIX. századi gyönyörű bútorzatot, melyeknek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott. Folytatjuk az utat az UNESCO Világörökség részét képező Selmecbányára, ahol egy ebédszünetet követően, előbb az Óvár területét járjuk be, amely eredetileg román stílusú bazilikaként épült templom volt, de az idők során számos átalakuláson átesve várrá alakult át, ma pedig a Szlovák Bányászati Múzeum érdekes kiállításai
kapnak helyet benne. A vár bejárása és a múzeum megtekintése után a Szentháromság térre igyekszünk, amelyet impozáns barokk és reneszánsz házak szegélyeznek, közepén pedig a monumentális barokk kori Szentháromság-oszlop magasodik. A tér büszkeségei többek között a XV. század végén épült gótikus Szent Katalin-templom, illetve a XIV. századi gyökerekkel rendelkező Városháza is. Kitérőt teszünk a város régi bányatelepére, ahol bányalátogatásra nevezünk be. Folytatjuk az utat és az esti órákra érkezés Besztercebányára. Szállás.
 
3. nap: Reggeli. A délelőtti órákban városlátogatás Besztercebányán. A város legfőbb büszkesége a sétálóutcává alakított főtér, ahol olyan nevezetességeket láthatunk, mint az 1552-ben épített Óratorony, a reneszánsz stílusú Thurzó-ház stb. Sétát teszünk a várnegyedben is, amelyet a főtértől a Barbakán választ el, de láthatjuk a XIII. századi gyökerekkel rendelkező Szűz Mária mennybemenetele plebániatemplomot is. Besztercebányát elhagyva egy újabb bányavárosba, Körmöcbányára érkezünk, amely Magyarország leggazdagabb városai közé tartozott a múltban. Látogatást teszünk a történelmi központba, ahol a főtér és a várnegyed látnivalói sorakoznak, így láthatjuk a XIII. századi román stílusú Csontházat, a gótikus Szent Katalin templomot, az Óratornyot, az impozáns barokk stílusú Szentháromság-szobrot, valamint a világ legrégebbi pénzverdéjének az épületét, amelyet lehetőség szerint belülről is szemügyre veszünk. Folytatjuk az utat és a késő délutáni órákban érkezünk Bajmócra. Szállás.
 
4. nap: Reggeli. A délelőtti órákban Bajmóc várának a megtekintése vár ránk, amely Felvidék egyik legrégebbi és legszebb várkastélyai közé tartozik. Bár komoly átalakuláson ment keresztül az idők során, mégis egy francia típusú kastélyt csodálhatunk meg manapság és nem
véletlenül hasonlítják a Loire menti kastélyokhoz is. Sétánk során ellátogatunk a sziklaszirt mélyén lévő barlangba is, ahol a várbeliek tisztavizű forrásokból olthatták szomjukat. A várat egy csodálatos kastélypark övezi, ahol a több száz éves fák között megtekinthető Corvin Mátyás hársfája is. Ezt követően folytatjuk az utazást Révkomáromba, de pihenőt tartunk Nyitrán, ahol rövid sétát teszünk a városközpontban és szabadidőre is sor kerül. A délutáni órákban érkezünk Révkomáromba, ahol a városközpont főbb nevezetességeit keressük fel, így a Városházát, Jókai Mór és Klapka György szobrait, a Szent András templomot, a Tiszti Kaszinó épületét és az Európa Udvart, ahol a magyar királyok és más történelmi hírességek életnagyságú szobraival is találkozhatunk. Szállás.
 
5. nap: A reggelit követően az Erzsébet hídon átkelve térünk vissza Magyarország területére. Utunkat Tata irányába vesszük, amelyet tavairól, csatornáiról és langyos forrásairól a vizek városának is neveznek. Több olyan látnivalót is felkeresünk, amelyek a mesterségesen létrehozott Öreg-tó partján találhatóak, így pl. a Mátyás király korában átalakított reneszánsz várat, a Keresztelő Szent János szobrot, a XVIII. század közepén épített és a közelmúltban felújított Esterházy kastélyt, valamint az 1848-as emlékművet. Szabadprogram. Indulás Budapestre, ahol a délutáni órákat a Gellért-fürdőben pihenéssel töltjük el. Szállás.
 
6. nap: Reggeli. Hazaindulás a Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, de pihenőt tartunk Kenderesen, ahol a Horthy kastélyt tekintjük meg, illetve a helyi temetőben levő Horthy kriptát. Az esti órákban érkezés Székelyudvarhelyre.
 

további ajánlatok